torstai 6. marraskuuta 2014

CROHN - TOMMISUN

                                                        

Jaan tämän tarinan kertoakseni miten huikea vaikutus elämäntapamuutoksilla on ollut paranemiseeni vaikeasta sairaudesta (Crohn – suolistosairaus - autoimmuunisairaus). Terveyteni on ollut 100% parempi kun muutin elämäntyyliäni vuonna 2004. Siitä todisteena on tervehtyminen sekä reilut 10 vuotta ilman säännöllistä lääkitystä 2004 – 2015.

VALINNAT
Valinnoilla on merkitystä - terveellinen ruoka ja tasapainoiset elämäntavat ovat auttaneet minua elämään parempaa ja kaikin puolin laadukkaampaa elämää 35 vuotiaasta saakka tähän päivään asti. Kun luet tarinani, ymmärrät paremmin myös miksi päädyin näin isoon elämäntapamuutokseen. Elämäntapamuutos ja paraneminen on ollut harkinnan, kokemuksen ja valintojen tulos. Huomisesta ei kukaan tiedä, mutta nautin elämästä tänään.
Puhun tarinassa omasta kokemuksestani ja sen puolesta, että olen saanut muutoksesta, perheeni tuella, lupaavia tuloksia oman sairauteni hoidossa. Kuvat puhuvat puolestaan ja kertovat sanomaansa. Vuonna 2004 olin kuolemansairaassa kunnossa. Painoni oli pahimmillaan 49 kiloa. Vaikka se oli vaikea jakso, sen jälkeen on seurannut valtavan paljon helpompi ja terveempi aika. 35 ikävuoden jälkeen olen voinut elää ilman kipuja ja lähes oireettomana. Leikkausvirheellä ja kahden vuoden toipumisajalla on ollut positiivinen kaiku elämääni. 

FLORIDA
Olen useasti huomannut, että suoliston pysyminen ja ylläpitäminen terveenä ei ole minulle itsestään selvää. Konkreettisin testi oli Floridan matkamme vuonna 2008, joka kesti kolme viikkoa. Olin ollut hyvässä kunnossa siihen saakka, joten minulla oli halu testata rajoja. Amerikassa on valtavasti vaihtoehtoja pikaruokaloiden suhteen, joten päätin kokeilla muutamaa kertaluonteisesti: Mc Donald´s, Burger King, Taco-Bell ja Dunkin' Donuts. Muutoin söimme hyvää ja terveellistä kotiruokaa tuttaviemme luona. Matkallamme, kolmen viikon aikana suolistoni alkoi vuotaa verta ja oireilemaan uudestaan. Kun tutkin asiaa tarkemmin, pikaruokaloiden tarjoama "ruoka" ei ollutkaan "oikeaa" ruokaa. Täyte- ja lisäaineita käytettiin teollisuuden prosessoimissa ruokavalmisteissa runsaasti. Ruokateollisuudessa käytettiin myös antibiootteja, hormoneja ja geenimanipuloituja tuotteita. Lisäaineista esimerkiksi emulsifiointiaine Polysorbaatti 80 voi olla ongelmallinen, jos sinulla on Crohnin tauti. Yksistään se lisäaine saattoi laukaista oman sairauteni uudelleen aktiiviseksi. Tämän matkan ja elämän varrella monen muunkin kokeilun jälkeen opetus ja oivallus on se, että pystyn vaikuttamaan paljon terveyteni ylläpitämiseen. Terveyteni on pitkälti omissa käsissäni, niin kauan kuin tiedän ja valitsen, mitä suuhuni laitan.

CROHN
Crohn ja Colitis -yhdistyksen sivuilla kerrotaan seuraavaa: Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Se voi esiintyä missä tahansa ruoansulatuskanavan alueella, yleisimmin kuitenkin ohutsuolessa, varsinkin sen loppuosassa tai paksusuolessa. Tavallisimpia oireita ovat alavatsakivut, ripuli, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Diagnoosi tehdään tähystyksen ja koepalojen avulla. Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja vaikeissa tapauksissa leikkauksella. Sairauteni alkuvaiheessa diagnoosi oli Colitis Ulcerosa eli haavainen paksusuoli, josta diagnoosi muuttui myöhemmin Crohnin taudiksi (ohutsuolen alue pääasiassa). Sairautta hoidetaan virallisesti vain lääkkeillä ja leikkauksella. Seurantaa ajatellen paras tapa tässä sairaudessa pysyä ajan tasalla suoliston kunnosta on suolistotähystys. Ohutsuolen magneettikuvaus on toinen tapa selvittää suoliston kuntoa, mutta se ei luonnollisesti ole yhtä tarkka kuin tähystystoimenpide, jossa pystytään ottamaan myös koepala.

DIAGNOOSI
Sain virallisen diagnoosin 19-vuotiaana paksusuolen tulehduksesta ja sen jälkeen Crohnin taudista; ei todellakaan mikään nuoren ihmisen unelma aikuistumisesta. Olin juuri palannut New Yorkista vuoden siellä asuttuani, ja elämä oli avoin. Niin puuttui kohtalo peliin ja suunnitelmat muuttuivat. Ymmärrän näin jälkikäteen, miksi minusta ei tullut esimerkiksi palomiestä, vaikka ehdin tehdä sitä jonkin aikaa alle 20-vuotiaana, ja olisin mielelläni jatkanut kyseistä ammattia. Olisi ollut todella haasteellista ja vaarallistakin tehdä "sairaana" henkisesti ja fyysisesti vaativaa työtä.

KÄÄNNEKOHTA
Leikkaus totisesti muutti elämäni, vaikeuksien kautta, mutta lopulta positiiviseen suuntaan. Lähdin leikkaukseen avoimin mielin, sen enempää ajattelematta mitä siellä voisi tapahtua, paranemista toivoen. Ymmärrän nyt jälkikäteen huomattavasti paremmin, että leikkauksen aikana voi sattua monia inhimillisiä virheitä, kuten esimerkiksi sisäelimiin kohdistuvat vauriot, hermovauriot, infektiot, haavan aukeaminen jne. Kun tehdään suolianastomoosi (suolistoleikkauksessa monesti leikataan tulehtunut kohta pois ja suoliston päät yhdistetään toisiinsa), riski sauman aukeamisesta on aina olemassa. Seattlelaisten traumakirurgien mukaan käsin tehtävä saumaliitos on luotettavampi kuin koneella tehtävä (tieto vuodelta 1999). Itselleni tehtiin käsinommeltava sidos, jonka leikkauskohta alkoi vuotaa leikkauksen jälkeen. Tämä oli itselläni vaarallisin vaihe, joka aiheutti minulle valtavia kipuja ja erittäin vakavan vatsakalvontulehduksen. Muistan elävästi sen, kuinka leikkauksen jälkeen osastolla vointini huononi nopeasti, kivut lisääntyivät, turvotus kasvoi ja kuume nousi - ja kuinka väheksyvästi kirurgi suhtautui asiaan. Kerta toisensa jälkeen esimerkiksi yksinkertainen pyyntö tulehdusarvot mittaavasta verikokeesta sivuutettiin. Leikkauksen jälkeen meni kaikkiaan 7 päivää ilman verikokeita, ja kun niitä pyydettiin, vastaus oli yleensä seuraava: "maallikoiden ei pitäisi puuttua asiaan". Minua oltiin jo kotiuttamassa, kunnes vaimoni, nähdessään hyvin heikon kuntoni, vaati kokeet otettavaksi ennenkuin suostuisi kotiutukseen, ja siihen lopulta suostuttiin. Kun verikokeiden tulokset saatiin, oli niin kiire hätäleikkaukseen, että hoitajat veivät minut juosten sairaalan sängyssä suoraan leikkaussaliin. Tulehdusarvot olivat liian korkeat ja siitä tiedettiin, että jotain oli vakavasti pielessä. Uusi leikkaus ja siitä seuranneet toimenpiteet olivat järisyttäviä. Halu vaikuttaa omaan sairauteeni ennaltaehkäisevin keinoin kasvoi
eksponentiaalisesti.

KUNTOUTUS 2 VUOTTA
Kun tulehdustulokset tulivat (CRP 280), tehtiin toinen, hätäleikkaus, runsaan viikon päästä ensimmäisestä. Vuotaneesta leikkauksen liitoskohdasta oli aiheutunut vakava vatsakalvontulehdus, jonka vuoksi minulle jouduttiin laittamaan väliaikainen avanne, joka minulla oli reilut 3 kuukautta. Tässä välissä sain sairaalasta myös MRSA-bakteerin huonekaveriltani (joka valitettavasti kuoli myöhemmin omaan sairauteensa) sekä koin useita pitkiä suolitukoksia, pisimmillään yli 10 päivää. Kun sain MRSA-häätöhoitoon ohjeeksi ottaa samanaikaisesti 3 erilaista vahvaa antibioottikuuria, kestoltaan useita kuukausia, mittani täyttyi. Ajattelin, ettei rikkinäinen ja tulehtunut suolistoni voi kestää sitä, suoliksto joka on jo valmiiksi vereslihalla ja äärimmilleen puristettuna ja ärtynyt sairaudesta ja leikkausta edeltävistä antibioottihoidoista. Koin että minun oli pakko kieltäytyä antibiooteista, joten kokeilin seuraavaa: Söin probioottista, kotonavalmistamaamme jugurttia ja noin 15 luontaista Omega-3 kapselia päivittäin sekä lempeää, itsevalmistettua puhdasta ja terveellistä ruokaa, jossa oli paljon keitettyjä kasviksia, marjoja ja hapottomia hedelmiä. Uskoin ja tunsin, että siitä on apua paranemiseen ja tulehduksen alenemiseen. Ihme tapahtui, kun sain seuraavat MRSA-testitulokset muutaman viikon päästä. Ne näyttivät kaikki negatiivista tulosta! Minut testattiin noin 40 kertaa vuoden aikana (häätöhoito-ohjelma) ja sitä ei ole enää minulta löytynyt. MRSA parasi luontaisella hoidiolla. Se luonnollisesti antoi uskoa toisenlaiseen, vaihtoehtoiseen paranemiseen.

VALTAVA HALU OLLA TERVE
Minulle tuli myös useita suolitukoksia. Pisimmillään ne kestivät jopa 10 päivää, jolloin olin sairaalassa tiputuksessa ja odottelin eristyshuoneessa. Sain myös sairaalasta muutaman kerran vahingossa väärää, lääkelistassani minulta kiellettyä lääkettä, joka aiheutti allergiaoireineen tukehtumisvaaran. Kaikki ovat toki inhimillisiä virheitä, mutta osaltaan lisäsivät myös merkittävästi motivaatiotani terveellisessä ja tervehdyttävässä ruokavaliossa pysymiseen. Halu olla terve oli kova! Minulle sanottiin, että todennäköisesti tulen takaisin seuraavaan leikkaukseen 2-3 vuoden päästä, että Crohnin taudilla on tapana uusiutua ja tehdä lisää suolistovaurioita. Ajattelin, että pitäisikö nämä kauhuskenaariot sitten elää uudelleen? "Täydellinen" kuntoon toipuminen vei minulta kaiken kaikkiaan 2 vuotta. Silloin päätin, että teen kaikkeni, jotta voin estää itseäni joutumasta uudelleen sairaalahoitoon.

VÄHENSIN HIILIHYDRAATTEJA
Pidin yllä SCD-ruokavaliota (vähähiilihydraattinen erityisruokavalio) vuosina 2004-2006, tervehdyttääkseni ja tasapainottaakseni suolistoani. SCD tuntui erittäin hyvältä. Erityisesti itsetehty jugurtti tuntui samettiselta suolistolleni. SCD on haasteellinen ruokavalio, varsinkin kun siihen hyppää kylmiltään, mutta se kannatti. Siitä on jäänyt muutamia erittäin hyviä ruokavinkkejä nykyiseenkin ruokavalioon. Ennen kaikkea minua hämmästytti koko tässä prosessissa se, miten suuri vaikutus ruoalla on terveyteen ja sen ylläpitämiseeen, sekä sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. scd-fi.info

Alla olevassa kaaviossa näkee, kuinka selvästi vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa tulehduksellisissa suolistotaudeissa. Itävaltalainen lääkäri professori Wolfgang Lutz (MD, Phd) on hoitanut suolistopotilaitaan jo yli 40 vuoden ajan menestyksellisesti. Energiaa tarvitaan, on vain kyse siitä minkälaista energiaa se on. Kun vältän suolistolleni haitallisia hiilihydraatteja ja korvaan ne paremmilla ja luonnollisemmilla valinnoilla, voin paljon paremmin. Valitsen hunajan tai intiaanisokerin tavallisen valkoisen sokerin sijaan tai jätän perunan/pastan pois lautaselta ja otan esimerkiksi pähkinöitä niiden sijaan. Teettämäni allergiatestin jälkeen olen painottanut minulle sopivia eri pähkinälajikkeita, kuten saksanpähkinöitä, koska ne eivät aiheuta minulle oireita.

















INHIMILLISET HEIKKOUDET
Olen oppinut itsestäni ja omista heikkouksistani paljon, jotka olivat vaikuttaneet sairauden pahenemiseen. Sokerinhimo on yksi pahimpia. Kun mietin lapsuuttani, makeat herkut kuuluivat elämään itsestäänselvyytenä. Vaaleanpunaiset Bebe-leivokset tai Piispanmunkki syöpyivät makureseptoreihini ja niistä eroon pääseminen kesti hmm... ikuisuuden. Sokeririippuvuutta on verrattu kokaiini- tai tupakkariippuvuuteen. Lisäksi ruoka-annoksiin käytettävä sokerimäärä on lisääntynyt. Sokerin aiheuttama riippuvuus aiheuttaa sen, että et enää pysty kontrolloimaan syömistäsi normaalilla tavalla, vaan syöt enemmän mitä tarvitset. Mietin aikaisempaa elämääni, kun oli normaalia vuokrata leffa ja ostaa perjantai ja lauantai-iltaisin 500 – 1000 g irtokarkkeja. Kun mussutin karkkeja sohvalla, ajattelin monesti miksi oikeastaan syön näitä? Eihän näistä tule edes hyvää oloa? Boom! Olin koukussa!

Kun sokeririippuvuus on päällä, on myös alentunut kyky vastustaa jatkuvaa syömistä. Tohtori Robert Lustig kertoo, että sokeri luo halun, jota tahdonvoima ei voi enää vastustaa. Minulla se ainakin piti täysin paikkaansa. Juuri tuo vastustaminen oli äärimmäisen vaikeaa, oli vain saatava lisää makeaa. Tämä on vielä "helppoa" kun vastaat vain omasta tilanteestasi. Verrataanpa tilannetta päiväkotiin, jossa lapset ovat aikuisten tarjoamien ruokien varassa. Muistan kun erään kerran hain tuttavani lasta päivähoidosta, ja suoraan sanoen järkytyin, kun välipalana oli 5 litran tarjoiluastia, joka on täynnä sokerihuurrettuja muroja. Onko sitten ihme, että lapsilla saattaa olla sokeririippuvuutta ja sairauksia jo nuoresta iästä alkaen?
 
Lustigin mukaan stressihormoni kortisoli on osasyyllinen tähän prosessiin. Kun stressihormoni pääsee verenkiertoon, se nostaa verenpainetta. Olisiko meidän siis syytä mittauttaa verenpaineemme kaupassa ennen makeisten ostamista? :)

OIKEAA RASVAA, OIKEAA ENERGIAA
Onko rasvattomuusbuumi osasyy sairauksiimme? Uskon, että on. Rasva on se todellinen energianlähde, josta esimerkiksi voimakahvi käy esimerkkinä: 
RASVAN ENERGIA 100% vs. HIILIHYDRAATIN ENERGIA 50%

Rasva tarjoaa meille tuplasti sen kalorimäärän mitä hilihydraatti voi tarjota. Sen vuoksi esimerkiksi Mongolian kylmässä ilmanalassa nautitaan rasvaista teetä. Muistan kun aikanaan näin Avara luonto -ohjelmassa kuinka paikalliset juovat tätä teetä. Länsimaalaisen, sokerilla kuorrutetun aivonystyröiden on vaikea ymmärtää, kuinka kukaan voi juoda mitään noin kamalalta tuntuvaa juomaa!

Tänä päivänä on trendikästä juoda voimakahvia, joka perustuu juuri tähän Mongolialaisten ideaan.
Voimakahvin ohje:
- 2-3 dl kahvia / teetä
- voita 1 rkl
- 1-2 rkl hunajaa / intiaanisokeria
- 1 rkl kookosrasvaa

Jos vertaa tämän kahvin energiamäärää normaaliin mustaan kahviin, on ero luonnollisesti suuri. Kannattaa kokeilla, niin huomaa eron. Silti tätä kahvia ei tarvitse juoda näillä leveysasteilla joka päivä, vain päivinä jolloin on tavallista raskaampi päivä edessä tai raskas urheilusuoritus tulossa. Suolistopotilaan voi olla parempi välttää kahvia ainakin pahimpien oireiden aikana.

D-VITAMIINI
D-vitamiini on erittäin tärkeä, erityisesti autoimmuunisairautta sairastavalle, siksi suosittelen vähintään 100 µg annosta kaikille, niin perusterveille kuin autoimmuunisairaille. Luonnollisesti omega-öljyt kuuluvat suolistotulehduksen hoitoon yhtä selvästi. On paljon muitakin lisäravinteita, joita kannattaa harkita lisäksi. Muista kysyä neuvoa lähimmältä ammattilaiselta!

Liity mukaan D-vitamiinin infosivustoon ja opi lisää tästä tärkeästä hormonista: testaajat


LEIKKAUS MUUTTI ELÄMÄNI, MONELLA TAVOIN

Tästä episodista alkoi siis koko elämänkestävä tiedonkeruu. Datanomi- ja urheiluhierojaopinnot ovat osittain auttaneet asiassa. Sairaus on muokannut elämääni paljon, ja valinnat ovat perustuneet terveyden vaalimiseen ja onnelliseen elämään, ei niinkään rahaan. Olen tutustunut paljon erilaisiin luontaistuotteisiin ja hoitoihin. Perustin aikanaan Naturanetti.fi nettikaupan, jonka myin vuonna 2014. Olen ollut mukana järjestämässä Ravintoasiantuntijat.fi koulutusta, jossa suositaan puhdasta ruokaa ja terveitä elämäntapoja. Tein vastikään työmatkan Peruun, jossa tutustuin mm. eri kaakaoviljelijöihin, kvinoaan, macaan sekä paikalliseen kulttuuriin. Jollain lailla löydän itseni aina terveyteen ja terveyden vaalimiseen liittyvistä asioista ja tilanteista,, se on kiinnostava ja kiehtova alue! Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Terveysluennointia ja asiakaskonsultaatiota teen tilauksesta eri ryhmille ja kursseille; tiedolle ja motivoinnille on itse asiassa huutava pula nykyään! 

Toivon sinulle tervettä elämää!

t. Tommi Sundqvist
tommi@ravintoasiantuntijat.fi
Turku Finland

Lähteitä:
http://www.ebm-guidelines.com/xmedia/duo/duo91376.pdf
http://www.second-opinions.co.uk/crohns.html#.VFpa0fmsUuc
http://naturanetti.blogspot.fi/2014/05/aito-rasva-on-hyvaksi.html